Nye korruptionsanklager mod FIFA
Endnu tre FIFA bestyrelsesmedlemmer bliver nu anklaget for korruption, efter at FIFA for nyligt har udelukket to andre medlemmer af bestyrelsen, som viste sig villige til at sælge deres stemmer i forbindelse med udpegningen af værtslande for fodbold-VM i 2018 og 2022.
Tre nuværende medlemmer af FIFAs bestyrelse skulle således stå på en hidtil fortrolig liste med 175 udbetalinger, som det nu krakkede schweiziske sportsmarketingfirma ISL i 1990’erne foretog til beslutningstagere i sportens verden, herunder FIFA.
Det drejer sig om formanden for det sydamerikanske fodboldforbund, Nicolas Léoz fra Paraguay, formanden for det afrikanske fodboldforbund, Issa Hayatou fra Cameroun, og Ricardo Teixeira, formanden for det brasilianske fodboldforbund..
Navnene er offentliggjort i flere internationale medier, herunder BBC-Panoramas dokumentar ’FIFAs beskidte hemmeligheder’ produceret af den engelske journalist Andrew Jennings, der blev den sendt den 29. november.
I alt udbetalte ISL i omegnen af en halv mia. kr. i bestikkelse for at sikre sig rettigheder til bl.a. VM. Men alle navne på modtagerne har indtil nu været hemmeligholdt, efter at retssagen om bestikkelse blev endeligt afsluttet i Schweiz i juni.
Behov for oprydning
Efter at have set programmet påpeger Jens Sejer Andersen fra Play the Game nødvendigheden af ændringer, hvis FIFA skal opretholde sin troværdighed.
”Hvis FIFA virkelig vil sikre sin troværdighed og fodboldens globale prestige efter BBC’s afsløringer, er der ingen anden mulighed end at suspendere udvælgelsen af VM-værtskabet og lave omfattende ændringer af organisationens ledende instans.”
Men indtil videre ser viljen til at gennemføre en større oprydning i det internationale fodboldforbund ud til at være meget lille.
FIFA afviser i en kortfattet pressemeddelelse at foretage sig nærmere i sagen med henvisning til, at ingen i FIFA er blevet dømt ved de schweiziske domstole, og at sagen er mere end ti år gammel.
Til gengæld vil den Internationale Olympiske Komité, IOC, angiveligt undersøge beskyldningerne mod Issa Hayatou, som også sidder med i IOC. Den olympiske komité har derfor bedt om adgang til BBC’s dokumentation.