Dialog med fodboldfans halter stadig
Politiet kan stadig forbedre sig, når det drejer sig om at forebygge uroligheder i forbindelse med fodboldkampe gennem dialog med de forskellige supportergrupper før, under og efter fodboldkampe.
En ny rapport fra Institut for Idræt ved Aarhus Universitet peger bl.a. på, at kendskabet til en ny national strategi for håndtering af fodboldkampe, der anbefaler en mere imødekommende dialog med fodboldsupporterne, er ringe hos mange betjente.
Bag undersøgelsen står Jonas Havelund og Kristian Rasmussen, der i tidligere har beskrevet, hvordan en overdrevent håndfast politiindsats over for fodboldsupportere kan få mindre uroligheder til at eskalere – bl.a. fordi normalt fredelige fodboldtilhængere kan blive provokeret til at deltage i optøjer.
Signalforvirring
Men selv over for den hårde kerne af egentlige hooligans kan et mere fleksibelt, imødekommende og dialogsøgende politi være med til at dæmpe eller afværge konfrontationer.
Rapporten kritiserer i den forbindelse den ujævne fortolkning af den nye nationale strategi, som ellers skulle sikre en mere ensartet behandling af fodboldtilhængere over hele landet.
Bl.a. kniber det med en fælles forståelse af politiets nye gule veste ved fodboldkampe. Hos Østjyllands Politi bliver den fortolket som et signal om dialog, mens den andre steder bruges mere tilfældigt, herunder også af politifolk i kampuniformer.
Endnu større signalforvirring skaber politiets hyppige brug af mobile indsatsvogne under fodboldkampe.
”Når politiet anvender deres mobile indsatskoncept, som kort fortalt går ud på at bruge bilerne taktisk, ser man alt for ofte, at de otte mand i indsatsvognen bliver i bilerne, indtil det brænder på. På den måde har man frasagt sig muligheden for at være i dialog med borgerne og at handle proaktivt ved at tage tingene i opløbet”, siger Jonas Havelund på Institut for Idræts hjemmeside.
Gode erfaringer i Århus
De to forfattere peger dog samtidig på, at der er sket visse fremskridt.
F.eks. er Østjyllands Politi gået forrest gennem etableringen af en ’Eventbetjentuddannelse’ i samarbejde med Aarhus Universitet, hvor betjentene lærer at håndtere fodboldfans, demonstranter og koncertgængere. En politik, der ligefrem skulle have fået fans fra AaB til at synge ’Hvem kan vi li’? Østjyllands Politi’ under deres seneste besøg i Århus i april 2010.
”Det er jo ikke sådan, at politifolk generelt ikke kan føre dialog. Det er de fleste rigtig gode til. Det er bare som om, at man har glemt det i forbindelse med fodbold og andre større indsatser,” vurderer rapportens medforfatter, Kristian Rasmussen.