Bred støtte til multiarena
Arenaprojekter til trecifrede millionbeløb deler ofte de lokalpolitiske vande i Danmark, og store byggeprojekter i København har mildt sagt ofte en svær gang på jord.
Men der var enighed over hele linjen fra, da Københavns Borgerrepræsentation den 25. marts sagde ja til, at kommunen nu skal gå i spidsen for at få bygget en ny multiarena i København.
Sammen med Realdania Fonden og det offentlige udviklingsselskab By & Havn vil kommunen underøsge muligheden for at etablere et selskab, der kan stå for opførelsen af en arena med plads til 15.000 tilskuere. Forventes pris: Én milliard kroner plus en grund i Ørestaden til 300 mio. kr.
Kommunen og Realdania skal tilsammen stille med 400-500 mio. kr., hvoraf kommunen tegner sig for de 200. De manglende 500-600 mio. kr. til byggeriet
skal komme andre kilder, f.eks. lån. Men ambitionen er, at en forpagtningsafgift kan forrente de lån, der bliver optaget. Grunden bliver By & Havns bidrag til
festen.
AEG gik kold undervejs
Beslutningen om at satse på et nyt kommunalt og fondsejet arenaselskab er en konsekvens af, at den internationale underholdningskoncern AEG måtte opgive at finde pengene til det nye arenabyggeri, selv om man havde vundet retten til et 30-årigt rente- og afdragsfrit kommunalt lån og driftsstøtte fra både Sport Event Denmark og Region Hovedstaden.
Men AEG kan stadig få en central placering i en ny arena som operatør, og koncernen er derfor ikke ude af spillet.
Den største udfordring bliver sandsynligvis at finde de nogle ’ankersporter’, der kan fylde arenaen, når der ikke kommer et håndbold- eller ishockey-VM forbi.
Et selskab som AEG kan selv trække koncerter og underholdningsevents til København. Til gengæld er der kun en svag tilskuertradition i Danmark, hvor ingen indendørs sportsgrene er i nærheden af at trække 10.000-14.000 tilskuere om ugen. Selv i det ishockeyglade Sverige spiller et hold som Djurgården kun se sine slutspilskampe i Stockholms multiarena, Globen.
På arenakonferencen Nordic Venue Forum i Stockholm bad vicepræsidenten for AEG Facilities Europa, Brian Kabatznick, om bud på ankersporter i en københavnsk arena og pegede selv på håndbold som den bedste mulighed fulgt af ishockey og basketball som mere usikre kandidater.
”Men du kan bygge en stor grad af fleksibilitet og funktionalitet ind i disse arenaer, så ved at afskærme de øvre områder, kan du stadig få en meget effektiv og velfungerende opstilling med 7.000 pladser. Og selv hvis du kun har det halve besat til basketball, håndbold eller ishockey, vil det stadig virke rimeligt godt og intimt,” vurderede Brian Kabatznick.