Mød arenaeksperterne
Hvad kan danske kommuner, klubledere, bygherrer, arkitekter og eventarrangører få ud af at deltage i Nordic Venue Forum i Stockholm, den 16.-17. marts?
Først og fremmest kan deltagerne møde en lang række af Europas mest professionelle aktører på arenaområdet og få et indblik i en særdeles fascinerende international branche, der stiller store krav til anlæg og ledelse af de største sports- og underholdningsanlæg.
Driftsdirektør Bob Newman fra verdens største operatør af sports- og underholdnings venues, AEG Facilities, holder åbningstalen om den globale sports- og underholdningsbranche. AEG Facilities arbejder fortsat på at få en multiarena op at stå i København, men i Stockholm er AEG allerede involveret i en lang række spændende anlæg.
AEG skal blandt andet drive fodboldklubben Hammarbys kommende stadion med 30.000 pladser, skydetag og syntetisk græs. Allerede i dag er AEG godt i gang med at forvandle Stockholms vartegn Globen (Ericsson Globe) til en destination, der trækker besøgende store dele af døgnet. AEG driver også en række mindre stadion- og arenaanlæg i den svenske hovedstad.
Fokus på mindre anlæg
Konferencen i Stockholm handler langt fra kun om de allerstørste stadion- og arenaanlæg, men i lige så høj grad om, hvordan man i en skandinavisk kontekst kan hente inspiration til at generere en god økonomi og attraktivt indhold i stadionanlæg og arenaer.
Fra England deltager blandt andet direktør Graham Farrant fra konsulentfirmaet PMP Genesis, der er rådgiver for en række succesfulde lokale idrætsanlæg, som opføres og drives som offentligt-private partnerskaber
En stor del af konferencens fokus vil være på balancen mellem offentlig støtte og kommercielle aspekter ved stadion- og arenadrift. Her byder konferencen på en række særdeles lærerige cases fra eksempelvis Nordens eneste overdækkede fodboldstadion Telenor Arena (Stabæk, Norges Tippeliga), Malmös nye Swedbank Stadion (Malmö FF) og Keepmoat Stadium i Doncaster (engelsk fodbold, Championship, 15.000 pladser). Direktør Shane Chalmers fra Keepmoat Stadium i Doncaster vil fortælle, hvordan han fik balance i regnskaberne i et stadionkompleks, der tabte to mio. pund i sine første 18 levemåneder.
Fra Finland kommer Jarmo Koskinen, der i dag er direktør for den finske ishockeyliga, men som tidligere ledede Helsingfors moderne fodboldstadion som eneste ansatte. Samtlige funktioner var udliciterede. En anden finne, Mika Sulin, fortæller om sine erfaringer med at projektere og opgøre en lang række af de største multiarenaer i Europa.
Danske projekter
Også den danske balancegang mellem foreningsidræt og topidræt kommer til debat i en session med Jakob Sander, Vejen Idrætscenter, Peter Kjærgård, Atletion og Brian Mollerup fra Copenhagen Multiarena.
Der vil være rig mulighed for at sammenligne den dansk/nordiske virkelighed med den mere kommercielle britiske tilgang, lige som danske operatører og ejere af større stadion- og arenaanlæg kan hente inspiration om samarbejde mellem arenaerne hos formanden for den britiske arenaforening, Geoff Huckstepp, der medbringer erfaringer som direktør for Nottinghams succesfulde halvoffentlige skøjte- og multiarena, Trent FM Arena.
På indholdssiden byder programmet endelig på en række af de mest innovative stadionledelser i Europa.
Patrik Meyer fra Commerzbank Arena i Frankfurt (Bundesliga, fodbold) er kendt for sin kreative tilgang til at skabe nye events på stadion ud over fodbold, mens det svenske firma Innovation Impact i projektet 'Arenovation' netop arbejder med at forlænge og forstærke oplevelsen af store sports- og kulturbegivenheder gennem moderne teknologi.
Chris Overholt fra NFL-klubben Miami Dolphins og Sun Life Stadium i Miami, der netop har huset Super Bowl-finalen, fortæller om sine erfaringer med at benytte ny teknologi i markedsføringen af stadion og footballklub til publikum og sponsorer.
I alt tæller konferencen over 20 oplægsholdere. Programmet opdateres løbende på hjemmesiden www.nordicvenueforum.com.