Aftale om ny spillelov
04.02.2010
Af Søren BangUdenlandske spilleselskaber vil fra 2011 kunne få licens til at udbyde online-væddemål og kasinospil som poker på det danske marked mod at betale en afgift på 20 procent af spilleoverskuddet til staten.
Til gengæld får Danske Spil fortsat monopol på sine lotto- og talspil, ligesom der skal være klare grænser mellem de monopoliserede og liberaliserede spil.
Men samtidig vil et bredt flertal i Folketinget parallelt med den delvise liberalisering stramme lovgivningen over for spilleselskaber uden licens.
Ifølge aftalen, som regeringen torsdag indgik med alle Folketingets partier minus Enhedslisten, skal der gennemføres en betalingsblokering over for selskaber uden licens.
Desuden skal adgangen til uautoriserede spilleselskabers hjemmesider blokeres, ligesom Folketinget vil håndhæve det allerede gældende reklameforbud, som ikke er blevet respekteret i flere år.
Skal sikre overskudsmodtagere
Det fremgår ikke af aftaleteksten, hvordan disse ret vidtgående forsøg på at afskærme markedet skal gennemføres i praksis.
Men ifølge skatteminister Kristian Jensen vil den nye lovpakke, der består af fire enkeltlove, sikre et mere velordnet spillemarked, hvor der er større fokus på at begrænse ludomani. Desuden indeholder den en ny udlodningsmodel for Danske Spils nuværende overskudsmodtagere, herunder de store idrætsorganisationer.
”Ved at liberalisere spillemarkedet har vi bedre muligheder for at sikre at spil foregår på en ordentlig måde. Vi indfører en licensmodel, som stiller krav til selskaberne,” siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse, hvor han samtidig fremhæver, at aftalen fremtidssikrer bl.a. idrættens inansieringsgrundlag.
Tilfredshed med politisk aftale
Konkret får overskudsmodtagerne fremover andel i den monopoliserede del af Danske Spil og Klasselotteriet, så der ikke bliver en direkte kobling til det liberaliserede marked. Samtidig sikrer den politiske aftale, at overskudsmodtagerne i 2012 er sikret et beløb, der ligger lidt over 2008-udlodningen på cirka 1,7 mia. kr.
I Danmarks Idræts-Forbund og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, som hver ejer 10 procent af aktierne i Danske Spil, hilser man på den baggrund den nye aftale velkommen.
"Vi er meget tilfredse med, at der nu kommer en afklaring på den uholdbare situation, der har kendetegnet det danske spillemarked de senere år – en situation, der har ramt de frivillige organisationer hårdt." siger formanden for DGI, Søren Møller, i en pressemeddelelse.
Heri opfordrer organisationerne samtidig regeringen til at håndhæve det nuværende reklameforbud, indtil den nye lovgivning er på plads.