Bookmakere flytter ud
07.08.2009
Af Søren BangInden for blot en uge har de to førende bookmakere på det store engelske marked, William Hill og Ladbrokes, annonceret, at de flytter deres onlinespil på sport til Gibraltar for at undgå de engelske afgifter på sportsvæddemål.
Gibraltar, der trods tilknytningen til Storbritannien har sine egne skatteregler, opererer med en meget beskeden afgift på 1,5 procent af bruttofortjenesten, mens statsafgiften er på 15 procent i Storbritannien. Desuden vil selskaberne ud over at høste momsfordele og lavere selskabsskat kunne slippe for at betale en særlig afgift på den hestesportsrelaterede del af omsætningen.
Samlet set forventer William Hill og Ladbrokes, at udflagningen vil give årlige besparelser på henholdsvis 9 mio. og 7 mio. engelske pund.
Ladbrokes’ direktør, Christopher Bell, begrunder udflytningen med hård international konkurrence på internettet:
“Ladbrokes.com er den største på det britiske marked, men vi møder aggressiv konkurrence fra udenlandske operatører, der opererer fra lavskat-områder. Det er blevet uholdbart at operere fra Storbritannien,” siger han i en pressemeddelelse.
Stadig interesse for dansk marked
Herhjemme forbereder regeringen netop nu en liberalisering af den danske spillelovgivning, som skal give de private spilleselskaber adgang til det danske marked.
Forslaget er frem til oktober i høring hos EU-Kommissionen, men ifølge foreløbige udmeldinger kan selskaberne komme til at betale en fast årlig afgift kombineret med en afgift på bruttofortjenesten på 15-20 procent – dvs. et afgiftsniveau på højde med eller lidt over det engelske.
Alligevel tyder meget på, at store internationale spilleselskaber vil være klar til at gå ind på det danske marked, hvor de i modsætning til i England kan få en bedre beskyttelse, hvis det som forventet bliver ulovligt at spille på udenlandske selskaber efter en liberalisering.
Til internetmagasinet ’eGambling Review’ siger Ladbrokes chef for det danske marked, Richardt Funch, at man forventer at søge en licens for at konsolidere sin position på de nordiske spillemarkeder. Han kalder samtidig en afgift på 15-20 procent for ’acceptabel’.
”Vi ville altid elske at betale mindre i skat – hvem ville ikke – men det vil være ’business as usual’ med en afgift på det niveau.”
Vil have juridisk vurdering af monopol på lotto
Samtidig med en dansk liberalisering af sportsvæddemålene kan et et nyt kapitel i de private spilleselskabers mangeårige kamp mod de statslige spillemonopoler i EU måske tage sin begyndelse.
Ifølge Richardt Funch vil Ladbrokes og andre spilleselskaber overveje, om man skal udfordre planerne om at fastholde Danske Spils eneret på bl.a. lotto og og skrabelotto ved domstolene.
I første omgang vil man dog begrænse sig til at indhente en juridisk vurdering af Danske Spil monopol på denne del af spillemarkedet, som det kan blive meget svært for private aktører at komme ind på.
Blandt andet fordi der i Europa er en mangeårig tradition for statslige monopoler på lotterier, som EU-Kommissionen tidligere har sagt, man ikke anfægter i modsætning til de hel- eller halvstatslige monopoler på sportsvæddemål.
Læs mere
Idan.dk's artikel fra april om regeringens liberaliseringsplaner på spilleområdet