Københavnsk multiarena tæt på
03.02.2009
Af Henrik H. BrandtEfter behandlingen af de to indkomne bud på en multiarena i København, har Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune indstillet et forslag fra den internationale underholdningsgigant AEG til et rente- og afdragsfrit lån på 200 mio. kr. fra kommunen over 30 år.
Vælger Borgerrepræsentationen senere på foråret at følge indstillingen, har AEG en frist indtil den 15. juni til at fremlægge en endelig finansieringsplan med bindende finansieringstilsagn for et projekt, der består af en multiarena med 15.000 siddepladser og et samlet areal på 58.000 etagekvm., som tidligst forventes klar til brug i 2013.
AEG's konkrete bud på en arena i Ørestad Syd er fortroligt, men ved at pege på AEG's bud, vælger forvaltningen at indstille det for kommunen umiddelbart dyreste af de to skitserede projekter.
Det er endnu ikke offentliggjort, hvordan den resterende del af AEG's projekt tænkes finansieret. AEG ejer og/eller driver en lang række store sports- og kulturbygninger i hele verden, blandt andet i London, Berlin og Hamburg. Desuden ejer og/eller driver AEG sportshold og rettigheder til internationale kunstnere. AEG råder således både over en indhold til og erfaring med at drive store arenaer som projektet i København.
Det konkurrende projekt, Copenhagen Multiarena, har tilsvarende allieret sig med nogle af sportsverdens største rettigehedshavere i sin forretningsmodel. Copenhagen Multiarena, der har den tidligere investor i Slagelse Dream Team, erhvervsmanden Brian Mollerup som primus motor for et bredt dansk og internationalt konsortium, er ikke en multiarena i traditionel forstand, men et stadion med 40.000 pladser og mulighed for overdækning og nedskalering til en mindre arena alt efter arrangementernes karakter.
Copenhagen Multiarena har et skitseret format på 134.452 etagekvm.
Peger på det dyrester projekt
Mens Copenhagen Multiarena lover mindst 52 årlige arrangementer, hvoraf en del vil være fodboldkampe med den nuværende 1. divisionsklub FC Amager, lover AEG's bud 40 sports- og kulturarrangementer om året, svarende til, at kommunen mister en forrentning på 110.000 kr. pr. øremærket arrangementsdag i arenaen, mens den større arena ifølge indstillingen ville koste kommunen 49.000 kr. pr. øremærket arrangementsdag.
Forvaltningen har lagt vægt på, at der i AEG's bud er en større variation i arrangementerne, lige som AEG's bud ifølge indstillingen har en højere leveringssikkerhed. Kommunen anser med andre ord AEG's forretningsmodel som den mest realistiske.
Problemer i Malmö
Mens København med indstillingen af AEG's bud rykker tættere på at få en multiarena om nogle år, er der store udfordringer i farvandet for Malmö Arena, der åbnede i november sidste år. Arenaen er med sin placering i bydelen Hyllie blot få togstationer bort fra den kommende københavnske arena i Ørestad.
Det lokale ishockeyhold, Malmö Redhawks, ser ikke ud til at komme med i slutspillet om oprykning til den bedste ishockeyrække, og klubben er faretruende nær en konkurs, der i givet fald vil føre til tvangsnedrykning og risiko for tomme huller i Malmö Arenas arrangementskalender.
Idrættens Analyseinstitut går i detaljer med de store udfordringer i forretningsmodellerne for store multiarenaer på konferencerne Scandinavian Stadia and Arena Seminar og Idrættens Rum og Rammer, der finder sted i Frederikshavn henholdsvis den 23. februar og den 24. og 25. februar.