Nyt arenaprojekt i krise
10.12.2008
Af Søren BangByggeriet af et nyt stadion- og arenakompleks til små 400 mio. kroner bliver i bedste fald udskudt, efter at Silkeborg IF Invest har meddelt kommunen, at den hidtidige model for projektet er urealistisk på grund af finanskrisen.
Efter den oprindelige model skulle SIF stå for byggeriet af bl.a. en ny multiarena med plads til 4.000 tilskuere, mens kommunen skulle opføre et nyt tilhørende fodboldstadion, primært finansieret gennem et salg af byggegrunde og byens gamle fodboldanlæg.
Men nu kræver Silkeborg IF Invest ifølge Midtjyllands Avis, at kommunen går ind i et forpligtende offentligt-privat partnerskab omkring driften af arenaen, hvis Silkeborg IF Invest skal være med til at sikre finansieringen.
"Med OPP-modellen har kommunen lov til at forpligte sig til at betale husleje i op til 30 år. Den meget høje grad af sikkerhed er afgørende for os. Derfor har vi anbefalet Silkeborg Kommune at sætte gang i en undersøgelse af muligheden for at bruge modellen," siger Kent Madsen, der er direktør for Silkeborg IF Invest.
Inden denne udmelding bebudede borgmester Jens Erik Jørgensen (K) ifølge samme avis, at partierne i byrådet nu skal overveje, om man kan udvikle alternative modeller.
"Men der er ingen lette løsninger. Den hidtidige tidsramme vil skride, men det er mit indtryk, at det vigtigste for SIF er, at der bliver truffet en beslutning," siger han til Midtjyllands Avis, hvor han også understreger, at der skal være bred opbakning til projektet i byrådet.
Usikkerhed om økonomien
Hidtil har et stort flertal i byrådet stået bag planerne om et nyt stadion- og arenakompleks trods en vis lokal debat og modstand.
For flere partier har det dog været en forudsætning, at kommunens engagement primært skulle kunne finansieres gennem salget af det gamle fodboldanlæg og kommunal jord. Af samme grund har SIF's økonomiske engagement været en hjørnesten i projektet.
I forvejen har der hersket en vis usikkerhed om arenaprojektets bæredygtighed og økonomi.
En ny ekstern rapport fra Kuben Management bestilt af kommunen vurderer, at driften af selve arenaen vil kunne skabe indtægter på cirka 3 mio. kroner årligt, hvis det lykkes at afvikle 16 årlige koncerter, 15 shows, tre fagmesser og desuden få et navnesponsorat i hus.
Men dermed mangler der stadig små seks mio. for at skabe balance på bundlinjen. De penge kan ifølge rapporten fx skaffes ved at kommunen køber dispositionsret til hallen. Desuden er eventuelle indtægter fra hovedaktiviteten i arenaen, håndboldklubben BSV's hjemmekampe, ikke indregnet i rapportens driftsbudget.
I øvrigt understreger Kuben Management, at der stadig er mange usikkerhedsmomenter i projektet, og at der senere vil være brug for egentlige markedsanalyser af de forskellige forretningsaktiviteter.