Avanceret træningscykel ruller igen
ePower Technology er en meget ung virksomhed fra sommeren 2008. Bag navnet gemmer sig imidlertid også to tidligere virksomheder, som fra 2001 udviklede den avancerede indendørs træningscykel ’eTenzor’. Ca. 32 mio. kr. kostede det at udvikle cyklen, men i forbindelse med lanceringen af cyklen opstod der problemer.
I 2007 stødte AWS Technology, som virksomheden hed på det tidspunkt, ind i et produktionsstop, og det medførte, at en række investorer trak sig, og virksomheden med otte ansatte på fuld tid og fire deltidsansatte gik konkurs.
Direktøren Flemming Bruhn og ingeniøren Anders Hedeager Pedersen besluttede sig dog for, at de ville fortsætte og har i dag skabt en helt anden virksomhedskonstruktion, hvor tyske Gym80 International GmbH er hovedaktionær og international distributør. Aalborg Universitet er desuden medejer af selskabet i et tæt teknologisk samarbejde. Flemming Bruhn fortæller om forløbet:
”Det var på en måde en bobbel, der brast. Vi nåede at få solgt ca. 200 stk. i Danmark og Tyskland, men vi kunne ikke sælge nok til, at det betalte vores omkostninger. Vi skiftede for sent fra udvikling til produktion. Vi er startet op igen i ePower Technology, hvor selve grundbasen i teknologien videreføres i et stærkt set-up med Tysklands største fitnessproducent Gym80.”
Avanceret teknologi
Aalborg Universitet har hele vejen igennem været en vigtig del af projektets teknologiske udviklingsproces. Det mest nyskabende ved den indendørs træningscykel er, at der ikke er noget svinghjul. En patenteret generator, der simulerer fornemmelsen af udendørs cykling, yder modstanden, og samtidig producerer motionisten selv strøm til at drive display og øvrige elektroniske funktioner på cyklen.
Selve teknologien er så interessant, at Gym80 og ePower Technology fremover også vil anvende den i mange andre sammenhænge:
”Det er en patenteret motorteknologi, som gør, at vi kan sætte en generator ind mellem pedalerne på en cykel. Den teknologi er så smart, at den kan bruges til andre fitnessredskaber og andre industrielle anvendelser. Senere kan den måske også bruges i energisektoren,” forklarer Anders Hedeager Pedersen.
Fokus på udvikling igen
De to mand bag ePower Technology ser således i dag lyst på fremtiden. De sidder ikke selv med distributionsansvaret – ud over Skandinavien - og kan derfor efter mange års strabadser primært koncentrere sig om udviklingsprocessen:
”Vi har aldrig haft det bedre, end vi har nu, men vi har været meget igennem. Det er genialt, at vi er kommet tilbage til produktet. En væsentlig forskel fra før er, at vi nu er sat i verden for at skabe noget og ikke for at blive solgt. Det er en ønskesituation – men sådan kan man ikke starte.” fortæller Flemming Bruhn.
Anders Hedeager Pedersen supplerer:
”Der er råderum nu til at køre videre med udviklingsprojektet, og derudover er der råderum til, at cyklen kan køres i gang, uden at vi bruger rigtig meget tid på salg. Og uden at vi er afhængige af at skulle tjene penge på den. Vi er selvfølgelig afhængige af at bevise, at vi har en teknologi, der er god, men vi er ikke afhængige af, at vi får penge ind for cyklen.”
Fysiologien skal med
Ud over en avanceret generatorteknologi har AWS Technology og siden ePower Technology også gået op i, at træningen foregår korrekt og effektivt. Træningskonceptet ’Synergy Exercise System’ hører således med til cyklen. Det er udviklet af sundhedsikonet Chris MacDonald, før han for alvor blev landskendt i Danmark. Flemming Bruhn fortæller om systemet:
”Det er et koncept, hvor folk bliver guidet godt igennem, og hvor instruktøren får et godt værktøj. Det gør det mere sjovt, motiverende og mere målbart for almindelige mennesker at dyrke motion. Det er et effektivt redskab, der henvender sig til alle typer brugere. Vi har set eksempler på, at folk, der ellers har gået til spinning, begynder at tabe sig, når de bruger vores cykel, fordi de producerer meget mere energi – men på en kontrolleret måde.”
Træningssystemet skal i kombination med cyklens egen elektronik og indstillingsmuligheder sikre en effektiv styring af træningen:
”Det skal passe med din fysiologi hele vejen igennem – det kan man ikke styre, medmindre man kontrollerer det elektronisk,” forklarer Flemming Bruhn.
ePower Technology håber derfor, at cyklen til ca. 25.000 kr. ekskl. moms nu vil brede sig til fitnesscentre, virksomheder og privathjem – uden flere konkurser som følge af investorer, der puster cykelentusiasterne i nakken.