Økonomiske krisetegn i dansk golf
Efter år med kraftig medlemsfremgang og stor vækst i antallet af golfanlæg over hele landet oplever dansk golf nu klare krisetegn på nogle af de nyanlagte anlæg.
Selskabet bag det eksklusive Ledreborg Palace Golf indgav i denne uge konkursbegæring, da det ikke lykkedes at få en akkordaftale med Roskilde Bank, som ifølge dagbladet Børsen dermed står til at tabe op mod 60 mio. kroner.
Medlemmerne af klubben på anlægget, de 650 såkaldte B-aktionærer, risikerer samtidig at miste deres indskud på cirka 55.000 kr., mens selve banen ifølge den oprindelige aftale med Ledreborg Slot går tilbage til godset i forbindelse med konkursen.
Det ser også skidt ud for de lidt over 700 medlemmer af Greve Golfklub, efter at selskabet bag anlægget, Greve Golfdrift A/S, tidligere på måneden indledte konkursbehandling. Både i Ledreborg og Greve arbejder man dog på at videreføre driften i en eller anden form.
Endelig har i denne uge stået en strid vestenvind henover Rømø Golf & Wellness. Ejeren, firmaet Eurotrust, gik onsdag i betalingsstandsning, og anlæggets fremtid er usikker. Eurotrust har således uden held forsøgt at skille sig af med investeringen på Rømø, som stod færdig sidste efterår, og som både omfatter golfbaner, wellnessfaciliteter, gourmetrestaurant og 200 ferieboliger i den dyre ende.
Overkapacitet flere steder
De seneste eksempler på golfcentre i krise er ikke enkeltstående. Flere steder i landet melder golfbaner og golfcentre om problemer med at tiltrække nok medlemmer til at sikre driften af de generelt dyre anlæg.
Det gælder både i relativt befolkningstynde områder som Nordvestjylland, hvor flere golfklubber er i problemer, men også rundt om København. Selv om Dansk Golf Unions medlemstal i det forløbne år fortsat steg med over 3.000, advarer unionens formand, Søren Clemmensen, da også imod forhastede investeringer i nye golfanlæg.
”Der er absolut grund til at glæde os over en fremgang i antallet af spillere. Vi kan dog konstatere, at udbuddet i øjeblikket er større end efterspørgslen og ser med en del bekymring på de mange nye anlæg. Vi kan tvivle på, om der med tiden vil være nye medlemmer nok,” sagde han til golfunionens hjemmeside i begyndelsen af november.
I værste fald kan golfsporten få nogle af samme problemer med overkapacitet, som tennissporten oplevede i 1990’erne, da mange års fremgang i medlemstallet vendte, og der ikke længere var spillere til at udfylde de tennisanlæg, som var projekteret i bedre tider.
Finanskrisen forværrer situationen
Indtil videre er medlemsfremgangen dog fortsat i golfsporten. Til gengæld er mange golfanlæg økonomisk sårbare, da anlægsinvesteringerne og kravene til drift er høje. Dermed kan de også blive hårdt ramt af finanskrisen, som ikke kun begrænser afgangen til lånekapital, men også kan lægge en dæmper på efterspørgslen.
Ifølge Lise Lyck, der er leder af Center for Tourism and Culture Management på Copenhagen Business School, vil flere golfanlæg, men også omkostningstunge spa- og wellnessanlæg, stå foran en hård tid. Og de bærer selv et stort medansvar for, at det er kommet så vidt.
”Finansieringsplanerne har ikke været tilstrækkeligt gode. Omkostningerne er ikke blevet vurderet tilstrækkeligt præcist, og de finansielle forbindelser har også været for dårlige,” sagde Lise Lyck onsdag til TV2/Lorry, hvor hun samtidig forudså flere konkurser.
Advarslen om, at der kan mangle søgning på nogle af de mange golfanlæg, som er skudt op, er i øvrigt ikke ny. Bl.a. Dansk Golf Union har tidligere været ude med advarsler om, at man flere steder har nået et mætningspunkt. Den samme konklusion finder man i Idans analyse af dansk golfs erhvervsmæssige status og potentiale fra 2007.