Interessen for arenaer på retur
Modet på at bygge store arenaer som fx Color Line Arena er faldende . Foto: Axel Heimken/IHF.
20.10.2008
Af Søren BangMeget tyder på, at lysten til at bygge store multiarenaer i kommunerne er kraftig på retur efter flere års med store byggerier og endnu større projekter på tegnebrættet.
På det seneste er flere projekter enten blevet skrinlagt eller løbet ind i økonomiske problemer, der i bedste fald vil forsinke projekterne. Blandt andet har Sønderborg og Esbjerg måttet erkende, at det kan være lettere at fostre store visioner end at få de økonomiske ender til at mødes, når planerne skal virkeliggøres.
For ringe befolksningsgrundlag i Sønderborg
Sønderborg har således netop besluttet at skrinlægge planerne om multiarena med plads til 15.000 tilskuere.
I stedet vil byrådet nu anvende ti mio. kr. på at forbedre forholdene i en eksisterende hal og opføre en ny træningshal ved siden af. Et noget anden satsning end de 900 mio. kr., som var i spil sidste år, da projektet stadig stod højt på den politiske ønskeseddel.
I Sønderborg stopper planerne bl.a. på grund af et alt for lille befolkningsgrundlag i kommunen.
”Det skal jo ikke være et stort projekt i sig selv. Det skal også være hensigtsmæssigt for kommunen. Og så skal det ikke mindst være givende for idrætten i Sønderborg,” siger formanden for kultur- og fritidsudvalget, Stephan Kleinschmidt, til JyskeVestkysten.
Ingen bud på arenabyggeri i Esbjerg
I Esbjerg er planerne om en noget mindre multiarena med plads til cirka 5.000 siddende gæster også løbet ind i alvorlige problemer. Ved afslutningen af udbudsrunden i sidste uge måtte kommunen sande, at ingen investorer havde budt ind på byggeriet af multiarenaen.
Ifølge JyskeVestkysten vil kommunen nu overveje, om man har stillet for store krav i udbudsmaterialet, selv om kommunen forlods har lovet at bidrage til byggeriet med et tocifret millionbeløb. Alternativet kan også være en udbygning af den eksisterende stadionhal.
Endelig trækker det ud med at få et sendt byggeriet af en meget stor multiarena i Århus med plads til 15.000-20.000 i udbud, efter at der fra flere sider er rejst tvivl om projektet.
Bl.a. kan placeringen på en grund midt i byen blive væsentligt dyrere end forventet, ligesom det er usikkert, om der er økonomisk og sportsligt/kulturelt grundlag for at bygge en så stor arena i Århus, der allerede har en mellemstor multiarena i tilknytning til Atletion-komplekset.
Vanskeolig økonomi
Ud over disse tre projekter er en række mellemstore og meget store arenaprojekter i bl.a. Holbæk, Høje Taastrup, Kolding og Næstved allerede opgivet eller udskudt.
Ifølge Torben Frølich, der er direktør i Lokale- og Anlægsfonden, skal årsagen til den noget kølnede interesse ikke mindst søges i problemerne med at få arenaerne til at hænge økonomisk sammen.
”Der har vel været en nærmest ekstremt optimistisk tro på, at man har kunnet lave gode forretninger på de her haller. Men når kommunerne har efterprøvet visionerne og prøvet at lave nogle rentable drifts- og anlægsbudgetter, så har man måttet konstatere, at verden ikke så helt så rosenrød ud, som man havde forventet,” siger han til Politiken, der i weekenden konstaterede, at drømmen om multiarenaer smuldrer.
Eller som projektchef Annette Walter fra konsulentfirmaet COWI vurderer i Jyllands-Posten.
"Parken kører fint, men ellers er kultur- og idrætsbegivenheder generelt underskudsgivende og kræver kommunale tilskud eller eliteklubber, der vil putte penge i arrangementerne. Det eneste, som man kan lave overskud på, er messer og virksomhedsarrangementer."
Lokale debat om arenaplaner
Sikkert er det, at stemningen er skiftet, siden Idan i samarbejde med Center for Idræt og Arkitektur og Lokale- og Anlægsfondens sidste efterår satte fokus på arenabyggerierne på konferencen 'Sportens nye areaner - feber eller forretning?'.
Dengang skønnede Center for Idræt og Arkitektur, at det ville koste minimum små 10 mia. kroner at realisere alle de daværende projekter på tegnebordet.
I dag er ambitionsniveauet sænket mange steder, uden at det dog betyder, at alle planer bliver skrinlagt. Flere steder har planerne dog udløst kraftig lokal debat om fornuften i at investere i de meget store opvisningsanlæg.
Det gælder bl.a. i Svendborg, hvor et knebent flertal i byrådet har sagt god for at støtte et større projekt, hvori der indgår en privatejet arena med plads til 3.000 tilskuere. Men også i Silkeborg er der modstand mod Silkeborg Kommune og Silkeborg IF Invests planer om at opføre et integreret stadion- og halbyggeri, som skønnes at ville koste små 400 mio. kr.
Andre steder glider det øjensynligt mere glat. Messecenter Herning skulle således være klar med en ny hal i 2010, som ud over at lægge tag til messer, konferencer og kongresser vil kunne samle 12.000 siddende tilskuere til sports- og kulturbegivenheder.