Ældre bør træne systematisk
Ældre, der er fysisk aktive, kan næsten fordoble chancen for at undgå tab af funktionsevne sidst i levet.
Det er blot en af flere meget markante gevinster ved fysisk træning blandt ældre, som Sundhedsstyrelsen påviser i sin nye rapport ’Fysisk aktivitet og ældre’.
Rapporten indgår som temakapitel til bogen ’Fysisk aktivitet – håndbog om forebyggelse og behandling’ fra 2003.
Med udgivelsen ønsker Sundhedsstyrelsen at inspirere og kvalificere de sundhedsprofessionelle og skabe dialog mellem sundhedssektoren, den frivillige sektor og kommunernes i forhold til indsatser for ældre borgere.
Ældre bør konditions- og styrketræne
Samtidig går Sundhedsstyrelsen nu ud og anbefaler, at ældre supplerer den generelle anbefaling af 30 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen med egentlig konditions- og styrketræning mindst to gange om ugen.
Således kan ældre, der træner både kondition og styrke, reducere det naturlige fald i kondition og muskelstyrke og både klare dagligdage gøremål langt bedre og reducere risikoen for alvorligere sygdomme og tidlig død.
I forhold til de ældre er især aktiviteter, der vedligeholder og styrker musklerne, vigtige, da de reducerer det tab af muskelmasse, muskelstyrke og funktionsevne, som for alvor sætter ind i 50-årsalderen.
Men generelt konkluderer rapportens to forfattere, Nina Beyer og Lis Puggaard, at fysisk aktivitet bør være en væsentlig prioritet i forbindelse med sundhedsfremme, forebyggelse og behandling af sygdomme og funktionsevnetab hos ældre.
Øget fysisk aktivitet
Mange ældre lever ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men set under ét er flere ældre fysisk aktive sammenlignet med tidligere.
Denne tendens bliver også påvist i den seneste undersøgelse af danskernes motions- og sportsvaner, som Idan udgav før sommerferien.
Eksempelvis dyrker næsten 60 procent af de ældre over 70 år motion eller sport. For ti år siden var det under 40 procent, mens næsten ingen af de plus 70-årige angav at dyrke motion eller sport tilbage i 1964.