De ældre dyrker mere idræt - unge falder fra
Maja Pilgaard præsenterer undersøgelsen af danskernes idrætsvaner ved pressemødet på Holmen.
16.06.2008
Af Søren BangGenerationerne over 40 år bliver stadigt mere fysisk aktive, og især de ældre over 70 år er markant mere aktive end tidligere.
Det er en af hovedkonklusionerne i undersøgelsen ’Danskerne motions- og sportsvaner 2007’, som Idrættens Analyseinstitut netop har offentliggjort, og som følger op på tidligere lignende undersøgelser.
De ældres markante indtog betyder, at danskernes motions- og sportsvaner ændrer sig markant i disse år.
Hvor idrætsdeltagelsen tidligere faldt i takt med stigende alder, er kurven nu vendt. Efter en travl periode i alderen 30 til 39 år får mange overskud til et aktivt fritidsliv med sport og motion. Væksten hos de ældre skyldes især, at der blandt kvinderne er en markant fremgang i motions- og sportsdeltagelsen.
Samlet set er motions- og sportsdeltagelsen hos de voksne steget fra 51 til 56 procent siden 1998.
Teenagerne falder fra
Omvendt er den i samme periode faldet fra 89 til 84 procent blandt de 7-15-årige. Faldet blandt børn og unge skyldes især, at teenagerne vælger motions- og sportsaktiviteterne fra som aldrig før.
Ifølge analytiker Maja Pilgaard, der hos Idan står for analyserne af det omfattende datamateriale fra spørgeskemaundersøgelsen blandt danske børn og voksne, kan det bl.a. skyldes, at de unge mødes med stigende krav til træning, samtidig med at de får andre interesser og oplever at have mindre tid.
Teenagerne ønsker i stedet at bruge tid på vennerne, de får andre fritidsinteresser eller bruger tid på fritidsjob, hvilket flere og flere får svært ved at kombinere med faste træningstider og kamp hver weekend.
Motionsprægede aktiviteter står stærkt
Undersøgelsen tegner også et klart billede af, hvilke motions- og idrætsaktiviteter danskerne dyrker.
Generelt dyrker børnene stadig i vid udstrækning traditionelle idrætsgrene i foreningsregi, mens de individuelle og mere motionsprægede aktiviteter fylder meget hos den voksne del af befolkningen.
På listen over de mest populære aktiviteter blandt voksne finder man således vandreture, jogging, styrketræning og gymnastik i nævnte rækkefølge. Først længere nede på listen møder man en stor idrætsgren som fodbold
Fodbold er dog klart den mest populære aktivitet blandt børnene, som på de efterfølgende pladser har svømning og gymnastik.
Politisk fortolkning af tendenserne
Undersøgelsen er finansieret af og lavet i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden, DGI, DIF, Kulturministeriet, Dansk Firmaidrætsforbund, Friluftsrådet, Kulturministeriets Udvalg for Idrætsforskning og Team Danmark.
Ved præsentationen af rapporten på Holmen i København gav de forskellige parter deres fortolkninger af tallene.
Blandt andet hæftede direktør Torben Frølich fra Lokale- og Anlægsfonden sig ved, at undersøgelsen bekræfter, at faciliteterne - ikke mindst i nærmiljøet - har stor betydning for idrætsdeltagelsen, og at der snarere er brug for en egentlig modernisering og opdatering af de rammer, som idrætten foregår i, end blot en renovering.
Ifølge Morten Mølholm Hansen, der er kommunikationschef i DIF, viser undersøgelsen på den ene side, at foreningsidrætten står meget stærkt, og på den anden, at de unges faldende idrætsdeltagelse er en stor udfordring, som kræver særlig opmærksomhed.
Det samme gør den organiserede idræt evne til at udvikle idrætstilbud, som matcher de stressede børnefamiliers hverdag, sagde Søren Riiskjær, der er idrætspolitisk chef i DGI. Hos DGI har man længe talt om den 'stille revolution' i idrætsmønsteret, og Søren Riiskjær mente, at undersøgelsen bekræfter, at der er kommet en langt større variation i idrætsmønsteret i de senere år. Samtidig er det stigende antal modne idrætsudøvere et stort 'marked' for den organiserede idræt, mener Søren Riiskjær.
Formand Peder Bisgard fra Dansk Firmaidrætsforbund hæftede sig blandt andet ved de tal, der viser, at 44 pct. af danskerne i beskæftigelse får tilbud om motion på deres arbejdsplads. 23 pct. benytter disse tilbud. Her er det en særlig udfordring at få skabt tilbud, som ikke kun appellerer til funktionærer, men til alle medarbejdergrupper - også de lavtlønnede.
Friluftsrådets Jakob Simonsen fokuserede på, at naturen har enorm betydning som arena for danskernes motions- og sportsdeltagelse. Der ligger et stort potentiale i at aktivere den del af befolkningen, som ville dyrke mere motion, hvis de havde lettere adgang til naturen, lige som det viser sig, at adgang til naturen i lokalområdet har en bevislig effekt på motionsdeltagelsen. Det er altså væsentligt for fremtidens motions- og sportsdeltagelse, at der dels skabes adgang til natur og grønne områder, dels skabes ny natur i nærheden af boligområderne.
Afslutningsvis kvitterede formanden for Kulturministeriets Udvalg for Idrætsforskning, Gisela Sjøgard, for rapporten, som hun fandt ville være et godt udgangspunkt for yderligere forskning i metoder til yderligere at stimulere motions- og sportsdeltagelsen herhjemme.