Forslag til udvikling af elitestøtten
19.05.2008
Af Søren BangTeam Danmark arbejder sobert og i vid udstrækning meget tilfredsstillende med udviklingen af dansk eliteidræt, konkluderer Idan i sin netop offentliggjorte evaluering af Team Danmarks gældende støttekoncept.
Men med justeringer af støttekonceptet, som står foran en revision, vil det være muligt at forbedre indsatsen, ligesom evalueringen peger på en række strategiske udfordringer.
Konkret foreslår evalueringen blandt andet:
- at Team Danmark udvikler bedre mål for den sportslige udvikling. Medaljer ved EM, VM og OL giver ikke i sig selv et fyldestgørende billede af den sportslige udvikling.
- at Team Danmark får større fokus på talentudvikling og –identifikation. Talentudvikling bør i højere grad blive en integreret del af støttekonceptet. En del af talentstøtten bør gøres uafhængig af de sportslige præstationer.
- at Team Danmark styrker det sportspsykologiske område og får skabt en bedre koordinering af ekspertbistanden.
- at Team Danmark administrativt skaber en større grad af rammestyring med mindre bureaukrati og kontrol over for specialforbundene.
Danmark er presset af sportslig oprustning
Bag evalueringen ligger en analyse, som konkluderer, at den danske konkurrenceevne er svækket som følge af stigende international konkurrence og større eliteidrætssatsninger i mange lande.
Idans analyser viser samtidig, at en optælling af medaljer som mål på succes er utilstrækkeligt, og at Team Danmarks resultatkontrakt med Kulturministeriet bl.a. bør tage bedre højde for den internationale sportslige udvikling, nationernes relative styrke samt de enkelte idrætsgrenes varierende status og betydning.
Evalueringen konstaterer samtidig, at det i sidste ende er en politisk beslutning, om man i Team Danmark vil foretage skarpere prioriteringer af midlerne eller arbejde for, at institutionen skal have tilført ekstra midler.
Bedre talentudviking og mindre kontrol
Internationalt ser man en tendens til, at landene foretager skarpere prioriteringer og satsninger på især OL-disciplinerne. Men det er ikke givet, at Team Danmark skal gå samme vej herhjemme.
Ikke mindst i forhold til talentudviklingen er det ifølge evalueringen muligt at forbedre indsatsen i de kommende år.
Det nuværende støttekoncept har med sin øgede orientering mod resultater og medaljer således haft den uheldige sideeffekt, at mange specialforbund i stigende grad satser på at optimere mulighederne for de udøvere, ’som trækker støtten hjem’. Det går ud over det langsigtede talentarbejde
Idan foreslår derfor, at talentudviklingen bliver en klarere del af støttekonceptet. Blandt andet bør der laves vandtætte skotter mellem talentstøtten og den øvrige mere præstationsafhængige støtte.
Desuden vil Team Danmark sandsynligvis kunne forenkle de administrative krav til specialforbundene og dermed give plads til større fokus på udvikling af elitearbejdet.
Læs mere
Læs hovedforfatter til rapporten Rasmus K. Storms egen artikel om evalueringen.