Advarsel mod at sammenlægge råd
Forbrugerrådet advarer mod, at væsentlig viden om ernæring og fedme kan gå tabt eller blive underlagt politisk styring, hvis Motions- og Ernæringsrådet slås sammen med Det Nationale Råd for Folkesundhed i et nyt nationalt forebyggelsesråd.
Fusionen af de to råd indgik i VK-regeringens grundlag fra november 2007 og er indarbejdet i forslaget til en ny Sundhedslov, der har været i høring frem til den 22. februar.
I forslagets bemærkninger kædes den øgede forebyggelsesindsats og oprettelsen af det nye råd tæt sammen med regeringens ambition om at forlænge middellevetiden i Danmark med tre år over de kommende ti år.
Samtidig bliver det understreget, at Motions- og Ernæringsråds hidtidige pligt til at styrke den videnskabelige indsats på motions- og ernæringsområdet ikke skal videreføres. I stedet skal det Det nationale forebyggelsesråd primært ”bidrage til at styrke fagligheden i den offentlige debat om forebyggelse og sundhedsfremme.”
Efterlyser videnskabelige kompetencer
Ifølge Forbrugerrådet er den nye prioritering problematisk:
”Det betyder, at rådet i højere grad bliver politisk styret og det mister dermed uafhængighed. Forbrugerrådet mener, at det er helt centralt for ernæringsdebatten i Danmark, at der er aktører som kan bidrage med viden af høj videnskabelig værdi,” siger Camilla Hersom, formand for Forbrugerrådet i en pressemeddelelse.
Kritikken deles af bl.a. Landbrugsrådet, hvor man frygter, at Motions- og Ernæringsrådets uvildige rådgivning forsvinder.
Direktør Finn Kamper-Jørgensen fra Statens Institut for Folkesundhed forstår bekymringen, men kan også se fornuften i at lægge de to råd sammen.
"Risikoen ved sammenlægningen er, at den specialiserede indsats fra nogle folk med stort kendskab motions- og ernæringsområdet bliver fuldstændig tyndet ud og bliver til et diffust debatorgan. Det er vigtigt, at det nye råd er uafhængigt, vidensbaseret og debatskabende i samfundet," siger han til Jyllands-Posten.
Fem indsatsområder
Lovforslaget lægger op til, at det nye råd får 13 ministerudpegede medlemmer med kvalifikationer inden for folkesundhedsområdet, herunder især kost, rygning, alkohol, motion og svær overvægt.
Samtidig peger bemærkningerne til lovforslaget på fem indsatsområder, som kan indgå i det nye forebyggelsesråds arbejde:
- Udredninger og redegørelser på konkrete forebyggelsesområder
- Debat (fx gennem konferencer, udredninger mv.)
- Afdækning af nye behov og udvikling af forebyggelsen (både fagligt og udførende)
- Tematiserede møder for praktikere, politikere, forskere mv. inden for væsentlige folkesundhedsområder
- Monitorering og evaluering af folkesundhedsindsatsen, herunder af den nationale plan for forebyggelse, som regeringen i 2009 sammen med kommuner og regioner vil udarbejde og lancere, og som løber frem til 2015.