Norge vil forbyde spil på nettet
08.01.2008
Af Søren BangDet norske kulturministerium er klar til helt at forbyde pengeoverførsler til online-spilleselskaber uden tilladelse til at operere i Norge, dvs. udenlandske spilleselskaber og bookmakere.
Ifølge lovudkastet, som er sendt i høring frem til februar, skal det være forbudt for banker at overføre penge til de udenlandske spiludbydere, hvad enten der er tale om sportsvæddemål, kasinospil eller andre former for pengespil.
I alt skønner ministeriet, at der omsættes for mere end fem milliarder norske kroner på sådanne udenlandske spil. Med lovindgrebet forventer regeringen at kunne stoppe hovedparten af trafikken, selv om ministeriet i høringsmaterialet erkender, at de mest dedikerede spillere vil kunne omgå forbuddet ved at oprette udenlandske bankkonti.
Skal mindske risiko
I høringsmaterialet begrundes forslaget med, at spil på nettet, ikke mindst pokerspil, udgør en markant risiko i forhold de spil, som udbydes i Norge under lovregulerede former.
Af samme grund er forslaget efter den norske regerings vurdering i overensstemmelse med EU-traktaten, der kun anerkender begrænsninger i den frie konkurrence på spilområdet, hvis almene hensyn som fx folkesundheden er på spil.
Det er en opfattelse, som ikke deles i spilleindustrien, hvor man ser planerne om et forbud som en urimelig indskrænkning i borgernes frie valg og et ulovligt forsøg på at beskytte det norske spillemonopol. For at imødegå et forbud har selskaberne Ladbrokes, Expekt, Betsson and Unibet samtidig lanceret et fælles kodeks for ansvarligt spil i Norge, der skal være med til at afmontere en del af kritikken.
Problemet er uændret
To nye norske undersøgelser kan i øvrigt ikke påvise, at problemet med ludomani er stigende, selv om spillemarkedet generelt er vokset kraftigt.
En undersøgelse bestilt af det norske Lotteri- og stiftelsestilsyn og gennemført af SINTEF konkluderede før jul, at cirka 0,7 procent af den voksne norske befolkning har et problematisk forhold til spil. Det svarer til 25.500 personer, hvoraf lidt under halvdelen kan siges at være ramt af egentlig ludomani, dvs. sygelig spilafhængighed.
Dette antal er nogenlunde konstant i forhold til en tilsvarende undersøgelse i 2002. Især spilleautomater giver anledning til problemer efterfulgt af pokerspil på nettet, mens risikoen ved sportsvæddemål er noget lavere.
En anden undersøgelse fra september bestilt af Norsk Tipping nåede frem til et højere antal problemspillere, nemlig 62.000, men metodiske forskelle vanskeliggør for direkte sammenligninger. Denne undersøgelse peger i øvrigt på, at antallet af problemspillere har været faldende over de seneste to år, og at der i befolkningen er stigende accept af statslige kontroltiltag på spilleområdet.
For begge undersøgelser gælder, at de er gennemført, før Norge helt forbød private operatører af spilleautomater i sommeren 2007 og indførte et monopol på spilleautomater i regi af Norsk Tipping. Undersøgelserne tager derfor ikke højde for eventuelle ændringer i spillemønstret siden da.