Hollænderne tror mest på deres egne
02.08.2007
Af Henrik H. BrandtOpdateret den 3. august 2007 med Theo de Rooijs afgang.
Mens danske cykelfans ifølge flere medieforlydender gør klar til at demonstrere på lørdag til fordel for den fyrede danske Rabobank cykelrytter, Michael Rasmussen, mener et flertal i den hollandske offentlighed, at fyringen var i orden, og at Rabobank trods balladen var det reneste hold i Tour de France.
Analyseinstituttet CentERdata ved universitetet i Tilburg har kort efter det dramatiske Tour de France, hvor det hollandske Rabobank-mandskab fyrede danskeren Michael Rasmussen, spurgt et repræsentativt panel på 1066 personer om deres holdninger til Tour’en og doping.
Undersøgelsen viser, at hollænderne – akkurat som de vrede danske cykelfans – har mest tillid til deres egne i dopingspørgsmål.
Behersket tillid til CSC
72 pct. tror på Rabobanks reelle antidopingholdning, mens 49 pct. tror på det tyske hold T-Mobile og 45 pct. på Predictor-Lotto. Det danske cykelhold, CSC, som trods et omfattende internt antidopingprogram slider med troværdigheden efter holdejer Bjarne Riis’ dopingbekendelser og balladen omkring den dopingmistænke Ivan Basso før sidste års Tour, nyder tillid blandt 35 pct. af hollænderne, hvilket imagemæssigt placerer holdet på 8. pladsen.
Mindst tillid har hollænderne til det kasakhstanske Astana-mandskab, der da også blev sendt hjem fra Tour’en, da holdkaptajn Aleksandr Vinokourov testede positivt for bloddoping.
Flest tror på RabobankPå det personlige plan ser det ikke ud til, at danske Michael Rasmussen, nyder samme tillid i Holland, som han tilsyneladende gør i Danmark, hvor over 20.000 cykelfans onsdag aften havde skrevet under på støttesiden www.kyllingen.com til fordel for den fyrede danske rytter.
I Holland mener 38 pct. af befolkningen, at Michael Rasmussen bruger doping, mens 19 pct. mener, at danskeren er ren. Resten svarer 'ved ikke.' Tilliden til Tour-vinderen Alberto Contador er dog heller ikke overvældende. 29 pct. mener, at spanieren er dopet, mens kun 18 pct. tror på Contador. Resten svarer 'ved ikke.'
Over halvdelen af hollænderne mener samtidig, at Rabobank traf den rigtige beslutning ved at fyre danskeren, da der opstod massiv tvivl om, hvorvidt danskeren havde forsøgt at undvige dopingkontrollen før Tour’en i forbindelse med indrapporteringen af de såkaldte whereabouts til den internationale cykelunion, UCI. Til gengæld har et massivt flertal fortsat tillid til Rabobank, og kun 7 pct. mener, at det hollandske pengeinstitut skal trække sig ud af cykelsporten.
Trods støtten til Rabobank opsagde holdets direktør, The de Rooij, fredag sin stilling på holdet, som han har været hos siden oprettelsen i 1995. I Theo de Rooijs tid har Rabobank blandt andet vundet 10 klassikere og 27 etapesejre i de tre store etapeløb. De Rooijs afgang kom samme dag, som holdets ejere ansatte en ekstern undersøger til at kulegrave forløbet omkring fyringen af den danske rytter Michael Rasmussen, der efter flere ugers tillidserklæringer fra Theo de Rooij pludselig blev fyret den 25. juli på det tidspunkt, da han lå til at vinde Tour de France.
Tillid til Boogerd
70 pct. af hollænderne tror, at den diskvalificerede stjerne Aleksandr Vinokourov bruger doping, mens kun 4 pct. tror på Vinokourov, som ellers bedyrer sin uskyld. Feltets reneste rytter i hollændernes øjne er deres egen Michael Boogerd, som 5 pct. anser for dopet og 65 pct. anser for ren.
Ifølge hollænderne er cykelsport den mest dopingbefængte idrætsgren. 45 pct. af hollænderne mener, at profrytterne bruger doping. 30 pct. mener, at atletikfolk gør det samme, og 24 pct. mener, at fodboldspillere overtræder dopingreglerne.
Advarsel var meget alvorlig
I en sideløbende udvikling fastholdt UCI’s dopingansvarlige, Anne Gripper, mandag i et interview med www.cyclingnews.com, at UCI ikke havde hjemmel til at indlede en dopingsag mod Michael Rasmussen, da unionen den 29. juni udstedte en final warning til danskeren på grund af hans manglende indberetninger af sine opholdssteder til UCI’s dopingansvarlige.
”Dette final warning brev gjorde det virkelig meget meget klart, at i tilfælde af én mere sag om enten indberetningen af hans whereabouts eller om, at han ikke opholdt sig der, hvor han havde opgivet, ville resultere i åbningen af en sag imod ham,” siger Anne Gripper.
Undersøger anklager
Dramaet om Michael Rasmussens i alt fire advarsler (to fra UCI og to fra Anti Doping Danmark) eskalerede under Tour’en, da en amerikansk cykelrytter beskyldte Michael Rasmussen for at have bedt ham smugle blodprodukter til Italien i 2002, lige som Rabobank fyrede danskeren i den gule trøje den 25. juli, da der blev sået tvivl om, hvorvidt han som hævdet opholdt sig i tre uger i Mexico i juni. Rasmussen blev fyret, fordi han angiveligt var set i Italien i perioden.
”Vi er allerede i gang med at overveje den mest effektive måde at få yderligere informationer frem om den påståede sag om smugling af doping. I sager som denne er der ofte et eller flere vidner, som tilbyder at give informationer, men vi skal være meget forsigtige i processen med at tilvejebringe disse informationer. Vi søger i øjeblikket rådgivning om, hvordan vi bedst griber sagen an,” siger Anne Gripper.