Private interesser udfordrer golfen
Golfsportens store popularitet som voksne danskeres foretrukne sportsgren under Danmarks Idræts-Forbund flytter i stigende grad magten fra de traditionelle golfklubber til private investorer.
Hvor golfsporten tidligere først og fremmest var drevet af velstillede entusiaster i landets golfforeninger, har der siden midten af 1990’erne stadigt oftere stået private forretningsinteresser bag nye golfanlæg.
Idan har som forundersøgelse til analytiker Kasper Lund Kirkegaards kommende ph.d-projekt ’Breddeidrættens kommercialisering – forening eller forretning’ udarbejdet en statusartikel om golfsportens udvikling herhjemme.
Forundersøgelsen viser mange af de samme træk med pres på de traditionelle foreninger og samtidig en stigende segmentering af de kommercielle aktører mellem lavprisanlæg og luksusfaciliteter, som Kasper Lund Kirkegaard netop har beskrevet i Idans udgivelser om den kommercielle fitnessbranche (se side 4. Læs også kommentaren ’Når idræt bliver en vare’ på idan.dk).
Interessekonflikter
Den hastige kommercialisering af golfsporten, som i dag tæller over 160.000 organiserede medlemmer i 170 klubber under Dansk Golf Union (DGU), skaber allerede i dag visse interessekonflikter, fordi DGU og unionens medlemsforeninger ikke altid har samme interesser som baneejerne med hensyn til banelejen, antallet af udefrakommende greenfee-spillere eller andre kommercielle aktiviteter på banen.
Ifølge DGU var 69 ud af 160 baner i 2006 privatejede, mens 16 var kommunale og 27 medlemsejede. De resterende 48 baner havde forskellige kombinationer af de tre nævnte ejerforhold. Dertil kommer 60-70 rene pay & play-baner uden tilknyttede foreninger samt det helt aktuelle investeringsboom i golfsporten, hvor der i 2007 er omkring 35 nye baneprojekter på forskellige stadier.
De fleste nye baneprojekter er private og flere af dem af en skala, som er hidtil uset for dansk golf. Foruden disse projekter sker en opgradering af de eksisterende baneanlæg til flere huller.
Ny investeringstrend
En international trend, hvor golfanlæg benyttes som katalysator for udvikling af nye boligområder eller som lokkemad for salg af andele i feriebyer i luksusklassen med golf, wellness og moderne livsstil som slagord i salgsmaterialet, vinder i stigende grad indpas herhjemme.
Nye ferieresorts som Palm City Golf & Family Resort i Frederikshavn eller Lübker Golf Resort på Djursland udgør private investeringer i milliardklassen, mens storkøbenhavnske baneprojekter som Ledreborg Palace Golf (åbner lørdag), Royal Golf Center eller GB4 Aps’ projekt i Allerød/Farum er planer på et hidtil uset golfarkitektonisk ambitionsniveau.
De nye anlæg symboliserer en stigende segmentering af golfsporten i takt med sportens kommercialisering og stigende folkelige popularitet. I den ene ende af skalaen appellerer uforpligtende pay & play baner til (yngre) spillere uden midler til golfklubbernes ofte pebrede kontingenter, mens de nye luksusresorts eller eksklusive baneanlæg anlagt af berømte banearkitekter bidrager til at bevare sportens skær af statussymbol på grund af de luksuriøse faciliteter og høje indskud for medlemmerne.
Overmætning truer
Den stigende segmentering og kommercialisering af golfsporten er hidtil sket i relativ forståelse mellem golfsportens foreningsprægede traditioner og de private profitinteresser. ’Borgfreden’ mellem golfklubberne og de private baneejere skyldes ikke mindst, at sportens medlemstilgang på 5-6 pct. om året kun har været mulig på grund af de private baneinvesteringer og den produktudvikling, som profitinteresserne har nødvendiggjort også på de foreningsdrevne anlæg.
Men allerede i dag er der tegn på overmætning af golfmarkedet visse steder i landet og på flere udenlandske markeder. Specielt golfklubber i provinsen oplever flere steder vanskeligheder med at tiltrække medlemmer, og med de mange nye private golfprojekter på vej vil der opstå en skærpet konkurrence, som i høj grad vil presse de mindst attraktive golftilbud på antal spillere og økonomi.
Tennissportens deroute fra prestigesport til den store taber under golfsportens samtidige fremmarch viser, at et sportsligt boom får en ende før eller siden.
Hvis – eller når – konkurserne begynder at melde sig på danske golfbaner i de kommende år, vil de latente konflikter mellem private og foreningsmæssige interesser i sporten spidse til. Golfsporten og dens vilkår kan i løbet af få år meget vel udvikle sig til en af de hedeste idrætspolitiske slagmarker herhjemme på grund af de store økonomiske interesser, som i stigende grad præger golfsporten.
Idans statusartikel om dansk golf er udarbejdet af stud.scient.adm. Troels Paulsen og offentliggøres primo august på idan.dk.