Reaktioner på Riis' dopingbekendelse
25.05.2007
Af Søren BangSom forventet tilstod Bjarne Riis fredag på et pressemøde at have været på epo, da han i 1996 vandt Tour de France.
Dermed har den hidtil mest prominente rytter på det daværende Telekom-hold gjort op med sin fortid i den bekendelsesbølge, som begyndte at rulle, da den tidligere Telekom-massør Jef d’Honts i april anklagede Bjarne Riis og resten af holdet for et omfattende dopingmisbrug.
Får næppe store konsekvenser
Men Bjarne Riis' indrømmelser får ingen umiddelbare sportslige konsekvenser, lyder det allerede fra den internationale cykelunion, UCI.
"Den otte-årige forældelsesfrist er udløbet, og vi skriver ikke historien om,” siger UCI-præsident Pat McQuaid til den tyske tv-station ZDF.
Heller ikke for Team CSC får dagens pressemøde sandsynligvis konsekvenser. Ifølge Bjarne Riis er der stadig opbakning fra sponsorene. Udadtil erklærer hovedsponsoren, CSC, sig dog 'overrasket' over Riis' dopingmisbrug og forbeholder sig ret til en tænkepause, inden man afgør det fremtidige engagement.
Politisk afstandstagen
Mere direkte fordømmelse finder man i de første politiske reaktioner. Kulturminister Brian Mikkelsen advarer mod at fatte sympati for Bjarne Riis.
”Jeg synes man skal passe på, at man ikke falder i svime over, at Bjarne Riis går til bekendelse. Han har opført sig uetisk, amoralsk og han har forført en generation af danskere og folk i verden som har elsket cykelsporten, og været et utroligt dårligt eksempel for børn og unge," siger kulturministeren til TV 2 News.
Venstre kulturpolitiske ordfører Ellen Nørby Trane går skridtet videre og kræver Bjarne Riis fjernet fra Kulturministeriets 'Eliteidrætkanon'.
”Bjarne Riis skal ikke stå som et forbillede for unge mennesker i dag,” siger hun til Ritzau.
Tyskland kræver kulegravning
Også i Tysland rejser de seneste dages bekendelser krav om en kulegravning af fortiden.
De to læger fra den sportsmedicinske klinik på Freiburg Universitet, som tidligere på ugen tilstod at have assisteret Telekoms ryttere med doping, blev i går fyret på gråt papir. Samtidig er klinikken blevet lukket, indtil en kommission har undersøgt, i hvilket omfang andre medarbejdere har bistået med doping.
Desuden er der politiske krav om en stramning af dopinglovgivningen i Tyskland.
"De hidtidige indrømmelser er ikke tilstrækkelige til at gøre rent bord," siger Tyskland forbundkansler Angela Merkel, der kræver at grundig oprydning som reaktion på den "den afgrund, som har åbnet sig."
Andre toner lyder fra nogle af de ryttere, der lige nu kører Gire d'Italia. Bl.a. undrer den italienske toprytter Danilo di Luca sig over den omsiggribende lyst til at afregne fortidens synder.
"De skulle hellere tie stille i stedet for at tale om ting, der ligger 11 år tilbage," citerer det tyske presseagentur ham for.