Riis kørte for dopinghold
Opdateret torsdag den 24. maj 2007
Den danske cykelstjerne Bjarne Riis var omgivet af dopede tyske holdkammerater og dopingparate holdlæger, da han i 1996 blev nationalhelt i Danmark ved at vinde Tour de France på det tyske Telekom-mandskab.
Efter den tidligere Telekom-massør Jef d’Honts direkte anklager mod Bjarne Riis for massiv doping i en bog, der udkom i april, har tysk cykelsport i denne uge oplevet en massiv bølge af dopingtilståelser fra ryttere, der kørte for Team Telekom i perioden omkring 1995-1999.
Bjarne Riis har siden sejren foran holdkammeraten Jan Ullrich været forfulgt af dopingindicier, men Riis har hidtil nægtet at have benyttet doping i karrieren. Men bunken af indicier bare vokser dag for dag i den nuværende Team CSC-direktørs baghjul.
Med i Team Telekoms trup i 1996 var også danskerne Brian Holm og Peter Meinert. Førstnævnte har i kølvandet på de tyske indrømmelser konkretiseret, at han tog EPO i 1996, men opgav det igen på grund af bivirkninger. Brian Holm har tidligere i sin selvbiografi 'Smerten Glæden' i mere vage vendinger erkendt at have prøvet dopinglistede stoffer.
Bølge af tilståelser
I Tyskland indrømmede de tidligere Telekom-ryttere, Bernd Dietz og den nuværende sportschef hos Gerolsteiner, Christian Henn, tidligere på ugen, at de havde dopet sig med EPO, mens de kørte for Telekom-holdet i 1990’erne. Bernd Dietz deltog dog aldrig i Tour de France for Telekom.
Onsdag tilstod endnu en tidligere Telekom-rytter, Udo Bölts, at han begyndte at dope sig tidligt i 1996. Og i dag torsdag stod den mangeårige Telekom-rytter, Rolf Aldag, frem på et pressemøde og aflagde fuld dopingtilståelse vedrørende Telekom-tiden. Det samme gjorde den mangedobbelte vinder af Tour de Frances grønne pointtrøje, Erik Zabel.
Holdlæger hjalp med doping
Allerede onsdag sprang den helt store bombe, da de to tidligere holdlæger, Andreas Schmid og Lothar Heinrich, i separate erklæringer bukkede under fra presset fra de massive beskyldninger om deres medvirken til systematisk doping på Team Telekom i 1990’erne.
”Jeg indrømmer, at jeg siden midten af 1990’erne har hjulpet enkelte ryttere med doping. jeg har på opfordring skaffet rytterne adgang til lægemidler, især EPO... Jeg har aldrig givet en sportsudøver dopingmidler uden dennes viden eller imod dennes vilje,” hed det i Andreas Schmids erklæring. Indtil onsdag havde de to læger hårdnakket benægtet enhver forbindelse med doping.
Tidligere på ugen var de to læger efter de forhenværende Telekom-rytteres tilståelser og direkte beskyldninger mod dem for medvirken til systematisk doping blevet fritstillede af deres arbejdsplads, universitetsklinikken i Freiburg.
De to læger blev allerede fritstillede af T-Mobile i sidste måned, da Telekom-holdets tidligere massør, Jef d’Hont, i sin bog beskyldte dem for at have medvirket til doping i 1990’erne. Jef d’Hont beskylder i samme bog direkte Bjarne Riis og 1997-Tour-vinderen Jan Ullrich for massiv doping.
National skandale
Den tyske dopingskandale er forsidestof i alle landets medier og højt på den politiske dagsorden. T-Mobiles hovedsponsor, telegiganten Telekom, har besluttet at blive i cykelsporten, mens universitetsklinikken i Freiburg til gengæld med omgående virkning har opsagt samarbejdet med 1500 eliteidrætsfolk indtil universitetets rolle i kandalen omkring Team Telekom er fuldt opklaret. Lederen af det tyske forbundsparlaments sportsudvalg, Peter Danckert (SPD), har forlangt, at public service-kanalerne ZDF og ARD skal opgive deres transmissioner af cykelsport – et krav, de to stationer dog foreløbig afviser.