Regeringen satser på events
VM i håndbold, her i Tyskland, står på ønskesedlen. Foto: Axel Heimken - Michael Heuberger/IHF.
03.04.2007
Af Henrik H. BrandtOpdateret
De store ord var fremme, da kulturminister Brian Mikkelsen (K) tirsdag offentliggjorde regeringens længe ventede handlingsplan for, hvordan Danmark kan tiltrække flere store idrætsbegivenheder i fremtiden.
"Dette er den største eliteidrætspolitiske satsning siden 1984. Planen er præget af en samlet vision, nemlig at Danmark skal være helt fremme på scenen for store verdensbegivenheder i idræt," sagde Brian Mikkelsen.
Begrundelsen for regeringens satsning på store idrætsbegivenheder er ønsket om at øge Danmarks internationale synlighed og vise nationens værdier og organisatoriske talent. De store idrætsbegivenheder skal stimulere fælleskabsfølelsen i landet, og det er samtidig håbet, at de store idrætsbegivenheder kan kobles med andre satsninger som eksempelvis turisme, integration og sundhed.
Efter vanskelige forhandlinger og forsinkelser internt i regeringen, der allerede ved sin tiltrædelse i 2005 lovede en satsning på området, tilfører kulturministerens plan i alt 45 mio. kr. om året i 2008-2011 til området. Dertil kommer yderligere 20 mio. kr. om året, som tilvejebringes ved at overflytte midler fra Lokale- og Anlægsfonden og Danmarks Idræts-Forbund.
Fire indsatsområder
Fra 2008-2011 tilføres satsningen på store idrætsbegivenheder således hvert år 65 mio. kroner, som skal sikre, at der kommer flere og større events til Danmark. Handlingsplanen består af 14 punkter fordelt på fire indsatsområder. De fire områder har overskrifterne:
- Organisatorisk og økonomisk grundlag for store idrætsbegivenheder. 35 mio. kroner afsættes til en ny organisation 'Sport Event Danmark', der overtager Idrætsfonden Danmarks funktion og årlige budget på 10 mio. kr. og således kommer til at råde over 45 mio. kr. om året.
- Investeringer i opgraderinger eller opførelse af opvisningsfaciliteter på internationalt niveau. 20 mio. kroner afsættes. Halvdelen af dette beløb kommer fra Lokale- og Anlægsfonden, der samtidig skal fungere som sekretariat for et nyt 'elitefacilitetsudvalg'. Det præciseres samtidig, at Lokale- og Anlægsfonden ikke længere skal yde støtte til større opvisningsanlæg, museer og større kulturhuse.
- Ekstra indsats målrettet talenter med internationalt perspektiv. 10 mio. kroner afsættes. I praksis flytter 10 mio. kr. fra DIF til en særlig pulje under Team Danmark til fremme af talentudvikling med perspektiv i forhold til eventsatsningen. Team Danmarks samlede tildeling fra staten når således op på 90 mio. kr. om året.
- Kompetenceløft til danske idrætsledere. Området tilføres ikke direkte nye midler, men sorterer under DIF.
Det første satsningsområde med en årlig satsning på 35 millioner kroner lægger op til en bred vifte af nye initiativer. Bl.a. skal de danske bud på store idrætsbegivenheder styrkes, der vil kunne gives direkte støtte til at afholde store idrætsbegivenheder og konferencer, og der skal ske en systematisk evaluering af gennemførte events og ansøgningsrunder. Kulturministeren nævnte specifikt arrangementer som VM i kortbanesvømning, VM i håndbold, VM i ishockey, VM i badminton, VM i bordtennis samt internationale atletikbegivenheder og på længere sigt store fodboldturneringer som events, der står højt på ønskeseddelen.
Øger pres på DIF
Formanden for DIF, Kai Holm, deltog i pressemødet, og den afgående DIF-formand erklærede sig fuldt bevidst om, at de mange nye midler lægger et stærkt pres på DIF og specialforbundene om også at levere varen i form af at tiltrække og gennemføre flere store idrætsbegivenheder i Danmark.
"Når man beder om støtte, vender det også den anden vej. Så er vi forpligtede til at yde noget. Vi har nu fire år til at vise, at vi er det værd, som vi har påstået hidtil. Kan vi ikke udfylde rammerne, skal der andre til i stedet," sagde Kai Holm.
De 20 mio. kroner til eliteidrætsfaciliteter skal både gå til at opgradere eksisterende og nybyggede faciliteter til internationalt niveau. Dertil kommer investeringer i mobile anlæg, bedre handicapfaciliteter samt opbygning af rådgivningskompetencer, som kommuner og andre bygherrer skal kunne trække på.
Det ligger samtidig i kortene, at en del af de 45 mio. kr. i 'Sport Event Danmark' kan bruges til at indgå længerevarende lejeaftaler med driftsherrer af større idrætsfaciliteter. På den måde håber regeringen at kunne stimulere kommuner og andre bygherrer til at investere i multiarena(er) og andre nationale idrætsanlæg.
Kulturminister Brian Mikkelsen understregede dog på pressemødet endnu engang, at opførelse af idrætsfaciliteter fortsat er en kommunal og ikke en statslig opgave, lige som satsningen vil ske med respekt for reglerne for statsstøtte.