Kommentar
Dommerkonflikt: Endeløs påskeferie
26.03.2013
Overbliksartiklen er en opfølgning på artiklen 'Dommerkonflikt åbner diskussion af frivillighed'.
Den aktuelle situation er den, at DBU nok ville mene, at konflikten faktisk har fundet sin løsning. I fremtiden skal seriekampene dømmes af ’DBU Dommere’ organiseret direkte under DBU, men dog med mulighed for at være medlem af uafhængige dommerklubber som en art frivillige fagforeninger. Det bliver bare ikke disse foreninger, der i fremtiden skal indgå samarbejdsaftaler med DBU, som det har været hidtil i form af Dansk Fodbolddommer-Union, DFU.
Om det er en reel løsning på konflikten kan så diskuteres, og vil sikkert blive det på sidelinjer og i klubhuse, når påskens sæsonstart kommer i mange tilfælde vil finde sted uden uafhængige eller uddannede dommere. Endnu har kun et fåtal af dommerne i DFU meldt sig under DBU’s faner. Umiddelbart betyder det ikke aflyste kampe, fordi man i lokalunionerne har pålagt hjemmeholdet at afvikle kampene – også uden uddannede dommere, hvis det måtte blive nødvendigt.
Det skal blive interessant at se, hvordan det kommer til at foregå, når seriekampe, der kan være en udfordring for rutinerede dommere, skal varetages af hjemmeholdets frivillige ledere eller trænere. De kommende uger vil utvivlsomt kaste nogle kuriøse fodboldhistorier og en hel del dommerdebat af sig. Også selvom sagen, i DBU’s perspektiv, har fundet sin formelle løsning. Nye forhandlinger med DFU bliver stadig og i stigende grad beskrevet af fodboldorganisationen som en umulighed uden for overvejelserne.
Strejke i Superligaen?
Derfor står DFU, trods sin centrale rolle i sagen, reelt uden for indflydelse. Udmeldingerne fra centralt plan i dommerorganisationen har da også den seneste tid begrænset sig til reaktioner på forskellige DBU-udmeldinger og en hyppigt gentaget opfordring om at komme tilbage til forhandlingsbordet. Men i løbet af den forgangne weekend kom DFU dog i den grad i fokus med nyheden om, at en sympatistrejke blandt dommerne i landets øverste fodboldrække kunne blive en mulighed.
De såkaldte divisionsdommere har forhandlet andre (ikke skattefrie) rammer med DBU og er som sådan uberørt af den verserende konflikt. Men de er stadig medlemmer af DFU og derfor i princippet i fagligt organiseret fællesskab med de breddedommere, der nu er udelukket fra at fløjte i seriekampene.
Det første spørgsmål er så, om der flyder nok fællesskab og solidaritet mellem Superligaen og serie 6 til at lamme landets bedste rækker? Man har i tidligere forhandlinger om sponsorater af beklædning haft svært ved at blive enige internt blandt dommerne, hvilket er grunden til, at divisionsdommerne dømmer i Diadora, mens breddedommerne er klædt i Adidas.
Et andet og sandsynligvis mere presserende spørgsmål er, om man tør trappe konflikten op i så høj grad. I det store fodboldspillende flertals øjne er det sikkert svært at gennemskue, hvorfor tingene er gået i hårdknude. Hvis Superliga- og divisionskampe vikles ind i den knude, skal man være meget skarp og yderst forberedt på hele fodbolddanmarks frustrerede feedback.
Derfor har det indtil videre været i både DBU og DFU’s interesse at lade divisionsdommere være divisionsdommere, men efterhånden som DFU er kørt ud på et sidespor, kan det vise sig som DFU’s eneste mulighed for at blive taget alvorligt. Spørgsmålet er så, om den blotte antydning af sympatistrejken, som det indtil videre er blevet ved fra DFU-formand Per Buttenschøn, er nok til at trække DBU til forhandlingsbordet og gøre en ende på konflikten?